CSR

A Corporate Social Responsibility (CSR), vagy vállalatok társadalmi felelősségvállalása egyre divatosabb kifejezés az üzleti világban, valamint a civil szervezetek körében is fontos szerepet tölt be. Alapítványunk mind a forprofit, mind a nonprofit szervezetek számára kínál CSR megoldásokat működésük hatékonyságának növeléséhez.

A CSR nem egyenlő a vállalati támogatásokkal és szponzorációval, elsősorban a felelősségvállalás területén és a környezeti, gazdasági, valamint társadalmi fenntarthatóság biztosításában van kiemelt szerepe. A legtöbb CSR program nem nélkülözi a közvetett, vagy közvetlen üzleti hasznot, ezáltal a megvalósított programok közel állnak az alapvető üzleti tevékenységekhez. A szervezetek CSR programok keretében olyan megoldásokra törekednek saját üzletmenetük kialakításánál, amelyben figyelembe veszik a fentebb említett fenntarthatóságot és felelősségvállalást saját környezetükben. A CSR körébe tartozó tevékenységek két irányát lehet megkülönböztetni, az egyik a munkavállalók felé irányuló belső programok, a másik pedig a beszállítók, a szervezettel kapcsolatban állók (lakosok, környezet, természet, stb.) számára működtetett külső projektek.

A szervezetek környezetében található érintettek (angolul stakeholder, pl. munkavállalók, a szervezet környezetében lakók, civil szervezetek, a terméket, szolgáltatást igénybe vevők, beszállítók, stb.) felkutatása és azonosítása, valamint párbeszéd kialakítása szerintünk elengedhetetlen a kölcsönös együttműködések kialakításához, amelyben egyaránt szerepet vállalnak a nonprofit és forporfit szervezetek. A kialakított párbeszéd hozzájárul a szervezet elfogadásához, hírnevének növeléséhez, valamint a megszerzett tapasztalatokat fel lehet használni a fejlesztésekhez. A CSR alapja, a jogszabályok betartásán túl, önkéntes alapon szervezett programok, amelyek hosszútávon segítik a szervezet működését összhangban környezetével.

Alapítványunk a CSR stratégia kialakításában vállal közreműködő szerepet, amely kiegészülhet különböző - munkavállalók és partnerszervezetek, érintettek felé irányuló - kutatások megtervezésével és lebonyolításával is. Lehetőség nyílik felmérni a munkahelyen belüli (pl. Esélyegyenlőségi Terv) és kívüli erőforrásokat, amelyek hozzájárulnak egy jól megtervezett program megvalósításához, vagy annak értékeléséhez.

Ötleteinkkel hozzájárulunk az üzleti alaptevékenységhez tartozó CSR programok kidolgozásához, valamint segítünk megismerkedni a CSR alapfilozófiájával. Szolgáltatásainkat elsősorban nonprofit szervezeteknek (alapítványok, egyesületek, önkormányzatok, stb.) és kis- és középvállalkozóknak (KKV) ajánljuk.